Tervetuloa!

Vuosi 2021 käynnistyy maailman myllerryksessä. Todellakin. Huolimatta tästä, ja myös liittyen yhteiskunnan ja modernin ihmisen uusiin haasteisiin, aloitan vihdoin blogin. Voit ehkä kummastella, mitä puheterapeutilla on sanottavaa näin isoista aiheista, mutta tulet huomaamaan, että paljonkin..

Työhöni kuuluu puhemotoriikan kuntoutuksen lisäksi yhä kasvavassa määrin suualueen virheasennot ja -toiminnot ja virheellinen hengitystapa. Nämä liittyvät suuhengitykseen, purentahäiriöihin, narskutukseen, kuorsaukseen, uniapneaan, nukkumisen vaikeuksiin & krooniseen väsymykseen, syömisen vaikeuksiin, kasvojen kipuihin, huonoon ryhtiin, kasvojen ulkonäköön -ja myös stressiin, ahdistukseen, keskittymisen ja oppimisen vaikeuksiin…

Jotta ymmärtäisimme ajankohtaisia ongelmia, on meidän syytä ymmärtää niiden taustoja. Aloitan siis isolla loikalla ajassa taaksepäin ja tarkastelen ihmisen evoluutiota.

Ihmisen kasvot ovat muuttuneet evoluution myötä ja näillä muutoksilla on laajoja vaikutuksia koko kehoon ja terveyteen. Modernin ihmisen on yhä yleistyvässä määrin vaikea hengittää, syödä ja nukkua. Mistä tämä johtuu?  – Aihe on todellakin laaja, mutta voimme tiivistää anatomian muutoksia siihen, että ihmisen suualue on pienentynyt. Sitten myös hampaat ovat pienentyneet ja niitä myös puhkeaa vähemmän. Tämä ei kuitenkaan kompensoi riittävästi suun toimintoja. Ihmisellä on muihin eläimiin verrattuna erikoisen muotoinen kieli ja nielu. Kieli ei kuitenkaan ole evoluution myötä pienentynyt, joten tilaa suussa ja nielussa on niukasti.

Miten voi olla mahdollista, että evoluutio on edennyt tavalla, joka vaikuttaa heikentävästi elämisen perustoimintoihin? -No, jos puhumme evoluutiosta nyt ikään kuin itsenäisenä toimijana, mitä se ei tietenkään oikeasti ole, niin evoluutiota ei juurikaan kiinnosta ihmisen terveys ja hyvinvointi.  Evoluution tavoitteena on jakaa geenejä ja lisääntyä. Ei elää terveenä ja onnellisena mahdollisimman pitkään ikään.

Läpi historian ihminen on kamppaillut saadakseen tarpeeksi ravintoa ja lepoa on ollut vain vähän. Ihminen on muuttanut ympäristöä niin radikaalisti ja nopeasti, että moderneissa hyvinvointivaltioissa ihmisen elämä on muuttunut rajusti. Aivomme ja kehomme eivät ole sopeutuneet näihin nopeisiin muutoksiin, vaan ne toimivat edelleen perinteisesti ”liskoaivojen” tapaan ja palkitsevat meitä siitä, että syömme kaloripitoista ravintoa ja lepäämme jos siihen on mahdollisuus. Ja näihin molempiinhan meillä on nykyään mahdollisuuksia paljon. Joten jos kuulut meihin, jotka mieluusti jäävät kotiin sohvalle katsomaan Netflixiä rasvaisten ja sokeristen eväiden kanssa, ja jättävät lenkin tai salitreenin väliin, voit lohduttautua sillä, että evoluution mukaan toimit ihan oikein.. Ihminen on se tekijä, joka on muuttanut ympäristön, elämän ja säännöt.

Homo sapiens, joka on nimennyt itsensä vaatimattomasti viisaaksi ihmiseksi, on onnistunut vaikuttamaan ympäristöön ja maapallon elämään siten, että vaikutukset näkyvät evoluutiossa asti. Sieltä voi löytyä yksi merkittävä syy siihen miksi myös lapsemme kärsivät yhä kasvavassa määrin hengityksen ja syömisen ongelmista. Se, kuinka olemme vaikuttaneet ravintoon, ruokaan ja syömiseen on mielenkiintoinen ja iso aihe, johon tulen palaamaan myöhemmin. Haluan tässä ensimmäisessä blogissa käydä kuitenkin läpi mikä on oikea tapa hengittää ja virheelliseen hengitystapaan liittyviä ongelmia.

Mikä on oikea tapa hengittää?

-Nenähengitys.                                                                    

Nisäkkäät hengittävät suun kautta lähinnä sairastaessaan, lukuun ottamatta koiraa, jonka lämmönsäätely tapahtuu kielen kautta. Ihmisen siis kuuluu hengittää nenän kautta. Kuitenkin suuhengitys on yleistymässä ihmisillä huolestuttavasti. Maskien aikaan, et pysty havaitsemaan tätä suoraan, aiemmin olisit pystynyt toteamaan suuhengittäjien suuren määrän ihan arjessa kauppareissulla. Toisaalta, suuhengittäjillä voi olla suuria vaikeuksia maskien käytössä. Tässä on yksi huomion arvoinen seikka, kun seuraamme ihmisten rajuakin jakaantumista eri leireihin ja vihamielisyyden kasvua. Jos vain huutelemme leirien puolelta toiselle, kuuntelematta ja ymmärtämättä toista osapuolta, on yhteistyö vaikeaa. Tieto auttaa meitä ymmärtämään ja myös kehittämään turvallista yhteiskuntaa monin eri tavoin. 

Mutta suuhengitykseen palataksemme. Se on jo niin yleistä, että olemme tottuneet näkemään sen pienillä lapsilla herttaisena ja aikuisilla tavoiteltavana, normaalina, jopa kauniina piirteenä.

Toimiva nenähengitys ei onnistu vain siten, että päätetään, tai käsketään laittamaan suu kiinni. Nenähengitys edellyttää vahvan perustan suualueelta. Suualueen asennot ja toiminnot ovat vahvasti automatisoituneet, joten muutokset eivät toteudu ilman suunniteltua harjoittelua. Muutos on kuitenkin mahdollista ja jopa nopeita tuloksia voidaan saavuttaa.

Puheterapeuttina olen tottunut antamaan kotitehtäviä ja harjoituksia kotiin, joten otetaan tämä tapa myös blogiin.

Tehtävä 1. Kartoitus

Arvioi suun lepoasennot. Onko sinulla virheasentoja kielessä, leuassa, huulissa?

Mittaa nenähengitysaikasi. Kuinka kauan jaksat hengittää nenän kautta? Jaksatko helposti hengittää nenän kautta ja suun perusasentoja ylläpitäen 15-20min? Jos jaksat, hienoa. Sitten voit tarkastella ja vahvistaa näitä myös liikkuessasi, esim. kävelylenkillä ja pienessä rasituksessa (ylämäki), jaksatko edelleen? Pyri pidentämään aikaa rauhallisesti.

HUOM! Mikäli nenähengitysaikasi jää alle 2min., ja/tai hengitys muuttuu raskaaksi, hengästyneeksi, voi olla tarpeen konsultoida korva-nenä-kurkkulääkäriä hengitysteiden osalta.

Tsemppiä harjoitteluun!