Myofunktionaalinen terapia

Kasvojen ja suualueen lihaksiston häiriöt / Myofunktionaalinen terapia

Myofunktionaalisessa terapiassa kuntoutetaan kasvojen ja suualueen lihaksia. Oraalimotorinen virheellinen toimintamalli / virheasento voi vaikuttaa hengitykseen, pureskeluun, nielemiseen, puheeseen ja hampaiston kehitykseen/purentaan ja kasvojen estetiikkaan. Lapselle voi kehittyä myös oraalimotorinen tapa (esimerkiksi peukalon imeminen, kynsien pureskelu), joka ylläpitää ja vahvistaa suualueen ja kasvojen ongelmia. Ongelmia voi aiheutua myös esim. kireästä kielijänteestä

Häiriöt kasvojen ja suualueen lihaksistossa liittyvät usein riittämättömään nenähengitykseen. Ihmisellä on kaksi väylää viedä happea keuhkoihin; nenä- ja suu. Suuhengitys on tarkoitettu väliaikaiseksi väyläksi, esim. urheilusuorituksessa ja nenän ollessa tukkoinen. Toimiva nenähengitys edellyttää oikeanlaista lihaksiston toimintaa suualueella, erityisesti kielen osalta. Riskitekijöitä ovat myös allergiat, infektiot, astma ja suurentuneet/tulehtuneet kita- ja nielurisat.

Lapsilla, jotka hengittävät pääasiallisesti suun kautta päivisin ja öisin, on suurentunut uniapneariski ja tällä on osoitettu olevan yhteyttä oppimis- ja käyttäytymishäiriöihin

 LISÄTIETOA

Oireita häiriintyneestä yöaikaisesta hengityksestä ovat säännöllinen kuorsaus ja hengityskatkot, levoton uni ja fyysinen levottomuus, unissakävely, havahtumiset kesken unen, yöhikoilu, lisääntyneet yölliset kauhukohtaukset, yökastelu. Lapsen huulet voivat olla kuivat ja kurkku kipeä aamuisin, voi esiintyä aamupäänsärkyä ja lapsi on väsynyt ja hänen on vaikea keskittyä.
Myofunktionaalinen terapia on tuottanut lupaavia tuloksia aikuisten ja
lasten uniapnean hoidossa.

TIETOA UNIAPNEASTA

Myofunktionaaliset tuotteet lapsille ja aikuisille

Hengityksen harjoittelussa on erittäin tärkeää tehdä alkuarvio, jossa selvitetään primääriongelma. Suualueen tutkimus ennen hengitysharjoittelun aloittamista on tärkeää, koska tehokas nenähengitys ei ole mahdollista, mikäli ilmenee anatomisia ja toiminnallisia häiriöitä. Näin voidaan saavuttaa pysyvä, turvallinen ja terveellinen hengitys. Pro Linguassa asiakkaalle tehdään erikoistuneen puheterapeutin, myofunktionaalisen terapeutin arvio ja tarvittaessa konsultoimme ja ohjaamme erikoislääkärin tutkimuksiin.

Lähteitä: Myofunctional Therapy to Treat Sleep Apnea: A Systematic Review and Meta-Analysis. Camachi et al 2015

Effects of Oropharyngeal Exercises on Snoring. Ieto et al 2015

Oropharyngeal and Tongue Exercises (Myofunctional Therapy) for Snoring: A Systematic Review and Meta-analysis.
Camacho et al 2018.

Mikäli epäilet sinulla olevan uniapneaa, hakeudu lääkärin tutkimuksiin. Hengityskatkos, joka kestää yli 10s. ja toistuu vähintään 5x yössä edellyttää tutkimuksia.